Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Έγραψαν για εμάς Εφημερίδα Θάρρος 10 Ιουλιου 08


Γιορτή Αγκινάρας
Διήμερες φέτος οι εκδηλώσεις

Στην τελική ευθεία έχουν μπει πια στη Μικρομάνη οι προετοιμασίες για τη γιορτή της αγκινάρας, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 9.00 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Οι εκδηλώσεις αυτή τη φορά θα είναι διήμερες, με τη διεξαγωγή ημερίδας αύριο βράδυ και τη μεγάλη γιορτή το Σάββατο, που μουσικά θα πλαισιωθεί από το συγκρότημα «Σπονδές», ενώ τις διοργανώνουν ο Εκπολιτιστικός – Εξωραϊστικός Σύλλογος Μικρομάνης, ο ΟΠΑΝΑΜ, ο Δήμος Θουρίας και η ΤΕΔΚ.


Ανοιξιάτικος πειρασμός
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Σταματόπουλος, η Γιορτή Αγκινάρας πραγματοποιείται από το 1986, ενώ φέτος αναμένονται πολλές εκπλήξεις. Με τίτλο «Αγκινάρα, ο ανοιξιάτικος γευστικός πειρασμός», αύριο βράδυ, στις 9.00, στην κεντρική πλατεία της Μικρομάνης, θα γίνει ημερίδα για τη διατροφική αξία της άγριας αγκινάρας. Ομιλητής θα είναι ο Κωνσταντίνος Κούτσικας, διατροφολόγος – διαιτολόγος, πτυχιούχος Α.Τ.Ε.Ι.Θ. Παράλληλα, στο χώρο της πλατείας θα πραγματοποιηθεί μικρή έκθεση αγροτικών προϊόντων καθώς και παρουσίαση διαφόρων εδεσμάτων με άγρια αγκινάρα, που θα έχουν μαγειρευτεί με παραδοσιακούς τρόπους από τις γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρομάνης. Στο τέλος, όλοι οι παρευρισκόμενοι θα γευτούν τα νόστιμα εδέσματα.

Χιλιάδες αγκινάρες
Από τις γυναίκες του χωριού έχουν καθαριστεί χιλιάδες αγκινάρες, που έχουν προσφέρει παραγωγοί της περιοχής και το Σάββατο θα μαγειρευτούν με τουλάχιστον 15 διαφορετικούς τρόπους.
Παρά το γεγονός ότι η κούραση πριν τη γιορτή είναι μεγάλη, αφού οι γυναίκες και οι άνθρωποι του συλλόγου πρέπει να ετοιμάσουν από το χώρο μέχρι και τα φαγητά, δεν το βάζουν κάτω, αν και- όπως λένε- μερικές φορές αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες.
Μάλιστα, πέρυσι ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Σταματόπουλος είχε ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί. Εξηγώντας μας τους λόγους που τελικά δεν επέμεινε στην απόφασή του, είπε: «Όταν 22 χρόνια κάποια άτομα είναι οι ακούραστοι εργάτες της Γιορτής Αγκινάρας, οι εργάτες εκείνοι που ενώ προσφέρουν τα μέγιστα, τα φώτα της γιορτής τούς αφήνουν στη σκιά φωτίζοντας εμάς που απολαμβάνουμε τη δημοσιότητα, ζητούν κάτι, αυτό το «κάτι» πρέπει να είναι μη διαπραγματεύσιμη εντολή. Έτσι απλά θα πρέπει να δει όποιος θέλει να καταλάβει τη μη παραίτησή μου από την προεδρία του συλλόγου. Όταν ένας ακούραστος εργάτης (η κυρά Βάσω) με παρακάλεσε να συνεχίσω και φέτος να κάνουμε μαζί τη γιορτή, τα περιθώρια στένεψαν και η απόφαση να μην ασχοληθώ πλέον μετά τη γιορτή του 2007 άλλαξε. Δεν χαλάς χατίρια σε ανθρώπους που προσπαθούν να κρατήσουν την παράδοση ζωντανή. Μαζί και φέτος, λοιπόν, και ας ελπίσουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο όπως κάθε χρονιά, δίνοντας έτσι το ερέθισμα να υπάρχει συνέχεια, και όλο και πιο πολλοί νέοι να ασχοληθούν με τη μεγαλύτερη εκδήλωση αγροτικού προϊόντος στην Πελοπόννησο».

Της Βίκυς Βετουλάκη



© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
Powered by: e-nt Solutions

Δεν υπάρχουν σχόλια: