Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Έγραψε το Θάρρος για τις αγκινάρες...

Ενημέρωση και καταπολέμηση από ποντικούς
ζητούν οι αγγιναροπαραγωγοί

Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει 43 παραγωγοί αγκινάρας στη Μικρομάνη, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν δεχτεί επιδρομή από ποντικούς. Παρά τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τα τρωκτικά με φάρμακα, δεν έχουν δει αποτέλεσμα και με υπόμνημά τους στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Μεσσηνίας ζητούν μέτρα.
Όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, πρόβλημα αντιμετωπίζουν 450 περίπου στρέμματα καλλιέργειας αγκινάρας στη Μικρομάνη, ενώ μετά από επανειλημμένες προσπάθειες διαπίστωσαν ότι είναι αδύνατη η καταπολέμηση των ποντικών και η καταστροφή είναι πλέον καθολική: «Επισημαίνουμε ότι η καλλιέργεια της αγκινάρας είναι για την πλειονότητα των αγροτών της Μικρομάνης ο μοναδικός πόρος εισοδήματος. Η εικόνα της καλλιέργειας σε αρκετά χωράφια είναι τέτοια που έχει αναγκάσει τους καλλιεργητές να προβούν πλέον στην καταστροφή της με όργωμα. Θα θέλαμε από την υπηρεσία σας να προβεί στις δέουσες ενέργειες ώστε να υπάρξει οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η οργανωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος και η εφαρμογή των φαρμάκων από ειδικευμένα άτομα πιστεύουμε ότι, εκτός του σαφώς καλύτερου αποτελέσματος, θα εξαλείψει τους κινδύνους για τους αγρότες και το οικοσύστημα».
Επίσης, οι παραγωγοί επισημαίνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από λεπτοσπείρωση, αφού ο τρόπος μετάδοσης και οι τρόποι προφύλαξης από αυτή είναι άγνωστοι στην πλειονότητα των αγροτών, πράγμα το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο. Γι’ αυτό ζητούν να επιληφθεί του ζητήματος και η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχίας και να γίνει ενημέρωση στους αγρότες για τα μέτρα προφύλαξης.
Β.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια: