Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ερώτηση στη Βουλή για τα ποντίκια

Δ. Κουσελάς
Ερώτηση για τις ζημιές των καλλιεργητών
αγκινάρας στη Μικρομάνη

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του Πα.Σο.Κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να αντιμετωπισθούν τα σοβαρότατα προβλήματα που προκάλεσε στους καλλιεργητές αγκινάρας της Μικρομάνης η πρόσφατη και πρωτοφανής επιδρομή τρωκτικών. Χρήζει δε άμεσης αντιμετώπισης, διότι πέραν των σοβαρότατων καταστροφών στην παραγωγή, τίθεται σε κίνδυνο και η υγεία των παραγωγών και των περιοίκων.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
«Οι παραγωγοί αγκινάρας της Μικρομάνης Ν. Μεσσηνίας είναι ανάστατοι, λόγω της καθολικής ζημιάς που υπέστησαν από την πρωτοφανή επιδρομή τρωκτικών, η οποία, όπως διαπιστώθηκε, κατέστη αδύνατον να προληφθεί και να αντιμετωπισθεί με τα συνήθη φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούν οι καλλιεργητές.
Επειδή απαιτείται άμεση ενημέρωση των αγροτών και λήψη εξειδικευμένων μέτρων για την άμεση εξόντωση των τρωκτικών και για την αποτροπή ανάλογων φαινομένων στο μέλλον, χωρίς να πληγεί το οικοσύστημα, αφού υπάρχουν κίνδυνοι σοβαρών ασθενειών (λεπτοσπείρωση) για τους καλλιεργητές και τους περιοίκους, επειδή η καταστροφή είναι καθολική και η συγκεκριμένη καλλιέργεια αποτελεί τη μοναδική πηγή εισοδήματος για τους περισσότερους αγρότες της Μικρομάνης, ερωτάται ο κ. υπουργός:
-Τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την άμεση και συστηματική αντιμετώπιση του προβλήματος και για την αναγκαία προστασία της υγείας των καλλιεργητών;
-Προτίθεται να αποζημιώσει τους παραγωγούς για την καταστροφή της παραγωγής τους;
-Τι γενικότερα μέτρα προτίθεται να πάρει για την αναγκαία στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών και για αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων φαινομένων στην περιοχή;».


Πηγή εφημερίδα Θάρρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: