Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2008
(41)
-
▼
Ιουλίου
(11)
- Ημέρα μνήμης και ευγνωμοσύνης…
- Τουλάχιστον 15 συνταγές…
- Στα αγκιναρόχωραφα για επανεκτίμηση οι γεωπόνοι.
- EΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ONLINE
- Έγραψαν για εμάς Εφημερίδα Θάρρος 10 Ιουλιου 08
- Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα
- Η ημερίδα στον τοπικό τύπο.. Εφημερίδα Θάρρος
- Γιορτή Αγκινάρας 2008 Όλοι οι δρόμοι της Μεσσηνίας...
- Οι πιο παλιές…
- Χιλιάδες κόσμου στη Μικρομάνη
- Συλλόγου δραστηριότητες...
- ► Σεπτεμβρίου (7)
- ► Δεκεμβρίου (3)
-
▼
Ιουλίου
(11)
Κυριακή 13 Ιουλίου 2008
Η ημερίδα στον τοπικό τύπο.. Εφημερίδα Θάρρος
Ημερίδα για την αγκινάραΦαγητό που θα έπρεπε να έχει κυρίαρχη θέση στην καθημερινή μας διατροφή, στο πλαίσιο και ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, είναι η αγκινάρα, αλλά, δυστυχώς, η κατανάλωσή της μειώνεται, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν προχθές στη Μικρομάνη, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας για τη γιορτή της αγκινάρας.Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που παρέθεσε ο διαιτολόγος – διατροφολόγος Κ. Κούτσικας, σύμφωνα με τα οποία η αγκινάρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στα αντιοξειδωτικά, περιέχει τεράστια ποσότητα φυτικών ινών, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, μαγγάνιο και χρώμιο, εμποδίζει τη χοληστερίνη, συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον καρκίνο του προστάτη και της ουροδόχου κύστης, προστατεύει από παθήσεις του ήπατος και τη χολολιθίαση, βοηθά το πεπτικό σύστημα, μειώνει τις επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, βοηθά σε προβλήματα οράσεως και στην απώλεια βάρους, καθώς έχει μόνο 60 θερμίδες και ίχνος λίπους, ενώ βοηθά σημαντικά και στη νόσο Αλτσχάιμερ. Ουσιαστικά, όπως υπογράμμισε, πρόκειται για ιδιαίτερα ευεργετική τροφή με τεράστια διατροφική αξία. Ενδιαφέροντα στοιχείαΑνοίγοντας την εκδήλωση ο δήμαρχος Θουρίας Γ. Σκαλαίος ανέφερε ότι τη δεκαετία του ’70 καλλιεργούνταν 2.500 στρέμματα με άγρια αγκινάρα και το προϊόν κάλυπτε τις ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Ελλάδας έως την Ηγουμενίτσα και της Λακωνίας. Η περίοδος αυτή διήρκεσε έως τη δεκαετία του ’90, ενώ τώρα καλλιεργούνται μόνο 450 στρέμματα. Όπως εξήγησε, αυτό αποδίδεται στο ότι λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής η νοικοκυρά δεν έχει τον απαιτούμενο χρόνο για την προετοιμασία του φαγητού και στρέφεται σε άλλες λύσεις. Αναφέρθηκε δε στο ταξίδι αντιπροσωπείας του Δήμου στο Λαντίσπολι της Ιταλίας και πρότεινε να δοθεί ονομασία προέλευσης «Άγρια αγκινάρα Μικρομάνης», να συγκροτήσουν οι παραγωγοί Ομάδα Παραγωγών, αλλά και το προϊόν να είναι συσκευασμένο και τυποποιημένο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προσθέτοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τυποποίησή του και βρίσκεται στα ράφια αλυσίδας σούπερ μάρκετ.Ο νομάρχης Μεσσηνίας Δημ. Δράκος πρότεινε, ανάμεσα σε άλλα, να υπάρξει συνεργασία για τη στήριξη της καλλιέργειας και τόνισε ότι η αγκινάρα της Μικρομάνης δεν πρέπει να έχει εμπορικά προβλήματα, καθώς στερείται ανταγωνισμού, κι αυτό θα πρέπει να γίνει εκμεταλλεύσιμο. Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΤΕΔΚ Μεσσηνίας, Παν. Νίκας, πρότεινε «τέτοιου είδους δραστηριότητες να βρουν μιμητές σε όλη την Ελλάδα, που κοιμάται και περιμένει τον τουρισμό και τις υπηρεσίες για να αναπτυχθεί». Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας Παν. Τσιμόγιαννης, ο οποίος εξέφρασε την ευχή το προϊόν να φθάσει στο ράφι για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τέλος, ο νομαρχιακός σύμβουλος, Παν. Αλευράς, τόνισε ότι μολονότι το προϊόν έχει υψηλή διατροφική αξία, πρέπει να αποκτήσει ανάλογη οικονομική αξία. Σημείωσε ότι θα πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα για τη μείωση του καλλιεργητικού κόστους, την προβολή και την προώθησή του και κατέληξε τονίζοντας ότι θα έχει μέλλον, μόνο αν η Πολιτεία σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Ακολούθως, οι γυναίκες της Μικρομάνης προσέφεραν στους παριστάμενους αγκινάρες μαγειρεμένες με τριάντα διαφορετικούς τρόπους, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για τη χθεσινή, δεύτερη και τελευταία, ημέρα του φετινού εορτασμού. Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
© 2008 Εφημερίδα της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου