Αρχειοθήκη ιστολογίου
-
▼
2008
(41)
- ▼ Σεπτεμβρίου (7)
- ► Δεκεμβρίου (3)
Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008
Εφημερίδα Σημαία για τα ποντίκια
Αυτοψία χθες στα αγκιναροχώραφα της Μικρομάνης
Ο αντινομάρχης Μεσσηνίας Σωτήρης Παναγιωτόπουλος με κλιμάκιο γεωπόνων και τον καθηγητή Νικόλαο Εμμανουήλ, Διευθυντή του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών επισκέφθηκαν χθες το μεσημέρι τα αγκιναροχώραφα της Μικρομάνης για να κάνουν αυτοψία και να δουν από κοντά το πρόβλημα το οποίο προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ανεπιτυχώς εδώ και δύο χρόνια οι παραγωγοί της αγκινάρας.
Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε και σε άλλες καλλιέργειες της περιοχής, εκτός της αγκινάρας, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν πληγεί από τα ποντίκια, αφού όπως ενημέρωσε ο καθηγητής Νικόλαος Εμμανουήλ, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πληγούν και άλλου είδους καλλιέργειες.
Ο Νικόλαος Εμμανουήλ καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργικής Ζωολογίας και Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μετά την αυτοψία, σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε: «Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση του νομάρχη και των παραγόντων της Νομαρχίας, να επισκεφθώ την περιοχή για να δω τι ακριβώς συμβαίνει με αυτό το τρωκτικό που προσβάλει την καλλιέργεια της αγκινάρας. Το πρόβλημα όντως υπάρχει, όπως παρατηρήσαμε. Το πρόβλημα είναι έντονο ακόμα και σε χτήματα που δεν φαίνεται η προσβολή τώρα, αργότερα θα υπάρξει προσβολή από το τρωκτικό αυτό. Σκεφτόμαστε με τους συναδέλφους γεωπόνους πως πρέπει να δράσουμε. Υπάρχουν τρόποι αντιμετωπίσεως και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Θα προσπαθήσουμε να πούμε στους παραγωγούς τι πρέπει να αποφύγουν. Για παράδειγμα, το γεγονός ότι υπάρχει αυτοφυής βλάστηση είναι ότι το χειρότερο. Η καλλιέργεια πρέπει να είναι καθαρή, να μην έχει κανένα ίχνος ζιζανίου. Αυτό μπορεί να ηχεί άσχημα, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα ζιζάνια αυξάνουν την εμφάνιση των αρουραίων. Με χημικά μέσα λοιπόν, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο είναι αρκετά έντονο».
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος δήλωσε ότι: «Σε συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα φροντίσουμε ώστε να γίνει καλύτερη καταπολέμηση των τρωκτικών. Πιστεύουμε ότι σε λίγες ημέρες θα έχουμε αυτό το πλάνο και θα γίνει συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση προκειμένου να βοηθήσουμε τους παραγωγούς ή κάνοντας μαζική καταπολέμηση ή ατομική ανάλογα με τον παραγωγό. Πιστεύω ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε με ποιον τρόπο θα γίνει η καταπολέμηση έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα, όχι μόνο στις καλλιέργειες αλλά και στο οικοσύστημα, αφού είναι πολλές χιλιάδες τα τρωκτικά που κινούνται κάτω από το έδαφος. Θα πρέπει να γίνει μια επιστημονική δουλειά για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο οικοσύστημα”.
Τον λόγο πήρε και ο αντινομάρχης Σωτήρης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των τρωκτικών, λέγοντας ότι: «Σε μια περιοχή που κατά κύριο λόγο παράγεται η γνωστή αγκινάρα, τις τελευταίες αυτές ημέρες έχει δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα. Βρισκόμαστε εδώ για να εξετάσουμε από κοντά την περίπτωση. Θα έχουμε την εισήγηση του κ. καθηγητή και της επιτροπής που συγκροτήθηκε με απόφαση του νομάρχη, ώστε να λειφθούν οι αποφάσεις εκείνες που θα είναι υπέρ των παραγωγών και της παραγωγής στην συγκεκριμένη περιοχή. Θα συνεργαστούμε με την Δημοτική Αρχή, τους γεωπόνους και την ομάδα παραγωγών ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα, γιατί αυτό ενδιαφέρει τους παραγωγούς. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ανταποκρίθηκε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, στο αίτημα της Ομάδας παραγωγών”. Όσον αφορά τις αποζημιώσεις, σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ότι: “Μην μιλάμε ακόμα για ολοκληρωτική καταστροφή αυτή την στιγμή το φαινόμενο βρίσκεται στην πρώτη φάση και βεβαίως είναι έντονο. Θα προσπαθήσουμε άμεσα να δώσουμε λύση και θα κινηθούμε βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, μια νομοθεσία είναι απαρχαιωμένη, αλλά θα κοιτάξουμε με όλες τις ασφαλιστικές δικλίδες να ανταποκριθούμε στο αίτημα και των παραγωγών και στο πρόβλημα που υπάρχει στην παραγωγή της Μικρομάνης»
Tέλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρομάνης, αναφερόμενος στο πρόβλημα δήλωσε: «Σαν ομάδα παραγωγών είμαστε ευχαριστημένοι από την άμεση κινητοποίηση της Νομαρχίας. Πιστεύουμε ότι, αν και το πρόβλημα είναι έντονο, θα βρεθεί κάποια λύση. Θα είναι ιδιαίτερα πολύτιμες οι οδηγίες που θα δοθούν στους αγρότες από τους γεωπόνους και οι επιστημονικές οδηγίες του κ. καθηγητή. Η ζημιά στις καλλιέργειες όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο είναι τεράστια, όπως διαπίστωσαν και οι υπεύθυνοι της Νομαρχίας και πέρα από την καταπολέμηση των τρωκτικών, η πολιτεία θα πρέπει να εξετάσει και την αποζημίωση των αγροτών ώστε να επανακτήσουν τις χαμένες τους καλλιέργειες. Η διεκδίκηση μέσα από τα ΠΣΕΑ από την Ομάδα αγροτών θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη και ελπίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση να βρούμε συμπαραστάτη και την Νομαρχία».
Nατάσα Σταματοπούλου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου